Реклама

27.11.07

Чарлі та шоколадна фабрика


Режисер: Тім Бартон
Жанр: казка
Першоджерело: Роальд Дал "Віллі Вонка та шоколадна фабрика"
Веб: chocolatefactorymovie.warnerbros.com
Оцінка Сакратум: 10/12

Цей фільм шанованого ґотами режисера Тіма Бартона нагадує цукерку з коньяком – це й дитячі солодощі, й дорослий напій. Раджу вам поласувати казковою оболонкою та оцінити вишуканість начинки для кіногурманів.

Над робітничим містом із симетрично забудованими кварталами довліє фабрика, наче замок феодала над кріпацьким поселенням. Скособочена хатина стоїть осторонь геометричних вулиць. Чарлі, родина котрого мешкає тут, захоплюється почутою від дідуся історією фабрики та її господаря – дивака Віллі Вонки. Цей славетний кондитер виготовляє найкращий шоколад, хоча жоден робітник не перетинає брами його володінь. Але Чарлі та ще четверо дітей з різних міст світу невдовзі узнають секрети виготовлення ласощів – Майстер вирішив розкрити свої таємниці...

У цій казці кожен персонаж має свою роль: Люблячий, Жадібний, Мудрий, Капризний, Суворий. Книжковий прототип Віллі Вонки є Примхливим та Мстивим Самоправцем. Проте Джонні Депп настілки хистко зобразив свого кіногероя, що особа шоколадника зробила казку цікавою і для серйозних глядачів. Спробуйте-но визначити сутність Віллі Вонки! Він же не підпадає під шаблон у жодній сцені. Одночасно зневажливий та люб’язний, свавільний та справедливий, сміховинний та чаруючий, цей експресивний кондитер просто захоплює своєю неповторністю. Цей захват породжує думку: "І чого б мені не бути собою? Одягну свого дивного капелюха та й закохаю у себе своє місто!". Віллі Вонка впевнив, що у ствердженні власної індивідуальності є сенс, головне, аби вона виражалась не лише одягом, а й тою творчістю та майстерністю, яку ви вкладаєте у свої діяння.

ТЕКСТ: Марина "GALATEA"

Немає коментарів: